ENKELT: Dekorer med blomster eller levende lys, eller begge deler. Jeg brukte tomme medisinflasker som vaser for restene etter helgens blomsterbukett. FOTO: Stina Andersen / Fru Andersen
Høsten er tiden for mørke, regn, forkjølelse og depresjoner. Men det er fullt mulig å gjøre høsten til den beste tiden på året! Hva med å invitere til en venninnekveld? Slike kvelder gir en skikkelig energiboost!
Ofte er det bare å samle sammen venninnene og åpne chipsposen, så går praten av seg selv. Men har du lyst til å gjøre en liten ekstrainnsats kan du følge mine fem tips for en vellykket jentekveld:
Det aller viktigste er at gjestene dine føler seg vel. Tell over gjester og møbler, sjekk at du har sitteplass til alle. Om du ikke har nok stoler kan du kanskje låne noen av naboen, eller legge en madrass og noen store puter på gulvet. Husk også å tenne stearinlys. Det får slitne karrierekvinner og trøtte småbarnsmødre til å senke skuldrene. Og når du først er i gang kan du gjerne tenne i peisen, høstkveldene kan være kalde. Har du ikke peis kan du tilby pledd og tøfler til de som småfryser.
Og du, sørg for å ha god tid, dropp andre planer og avtaler denne kvelden. Det er ikke noe hyggelig å være gjest når verten stadig ser på klokken!
VELKOMMEN: Pynt gjerne bordet, da får gjestene straks følelsen av at du har gledet deg til at de skulle komme. FOTO: Stina Andersen / Fru Andersen
En jentekveld skal ikke være et etegilde, men det er godt med noe enkelt å spise. Klassikeren ost og kjeks slår aldri feil, en kyllingsalat eller en varmende suppe er gode alternativer. Annet snacks, som sjokolade eller grønnsaker og dip, kan gjerne stå fremme hele kvelden.
Dersom dere skal drikke alkohol kan det være greit at gjestene tar med det de selv ønsker å drikke. Du sørger for ulike typer brus og vann.
DET LILLE EKSTRA: Luksus i hverdagen kan være noe så enkelt som linservietter. Mine er klippet ut av metervare fra IKEA. FOTO: Stina Andersen / Fru Andersen
Om ikke alle inviterte kjenner hverandre like godt, kan det være lurt å omgi seg med noe som trigger samtalen. Kanskje har du et spesielt bilde over spisebordet eller noen kjente bøker liggende på sofakanten, slike ting er perfekte samtalestartere.
SYKE BARN? Medisinflaskene jeg har brukt som blomstervaser er perfekte som samtalestartere. Noen kjenner igjen flaskene og vet akkurat hvilke som tidligere inneholdt flytende Paracet, Ibux og hostesaft. FOTO: Stina Andersen / Fru Andersen
Ulike former for underholdning er alltid morsomt. Det spiller ingen rolle om man har kjent hverandre siden skoledagene eller nettopp har møttes. Finn frem et morsomt spill, be gjestene ta med strikketøyet, eller gjør noen små innkjøp i en hobbyforretning på forhånd slik at dere kan være kreative sammen.
LET`S PARTY: Selv om målet for kvelden ikke er rotbløyte og hurra-fest er ballonger og vimpelrekker alltid moro. Også for gjester som er godt over 30. FOTO: Stina Andersen / Fru Andersen
SOMMERKLART: Mens du venter på solen kan du snekre et nytt hagebord. Det er lettere enn du tror.
Mange oppsøker spesialbutikker eller tråler bruktmarkeder for å få et møbel som ikke naboen har. Litt grovere utseende på møblene virker å være veldig populært. For å få akkurat det unike særpreget de ønsker seg er det flere og flere som tar verktøy og planker i egen hender.
Jeg mener det bor en snekker i oss alle. Det kreves ingen spesielle forkunnskaper for å kunne snekre. Og alle kan få det til, selv om du kanskje ikke har laget noe siden den obligatoriske skjærefjølen i sløydtimene på skolen.
Dersom hammerslagene dine litt rustne kan det være lurt å begynne med noe enkelt som ikke krever så mye utstyr. Om du vil ha et nytt og rimelig hagebord er det bare å sette i gang, oppskriften kommer her:
STEG 1 Du trenger materiale, en skrumaskin og skruer. Det er viktig at skruene er lange nok til å feste borddelene skikkelig. Bordet i denne saken er 140 cm langt og 72 cm bredt. Bordbeina måler 7 x 7cm og er 55 cm høye. Til rammen trenger du to lengder med målene 9,5 x 4,5 på 46 cm og to lengder på 116 cm. Bordplaten består av planker som er 12 cm brede og 140 cm lange. Materialene kan du kjøpe på et byggevarehus, flere steder kan de kappe opp materialene for deg.
STEG 2: Plasser delene på gulvet. La bordrammen ligge med beina i været. Skru sammen en kort og en lang lengde med et bordbein i midten, bruk to skruer på hver side, pass på at skruene ikke treffer hverandre. Gjenta i alle fire hjørnene.
STEG 3 stina4rett Snu rammen og la beina stå på gulvet. Nå skal bordplaten på plass. Legg plankene som skal bli bordplaten ut over rammen. Sørg for at plankene stikker like mye ut over rammen på både langsidene og kortsidene. Skru plankene fast i rammen
STEG 4: Når bordet er ferdig snekret kan du etterbehandle det. Dersom bordet skal stå ute bør du bruke beis eller maling som tåler vær og vind.
]]>
FØR OG ETTER: Ved hjelp av 1500 kroner og noen timers innsats ble badet vårt et mye hyggeligere rom. FOTO: Stina Andersen
Badet er et av de mest kostbare rommene å pusse opp. Men selv om du gremmes over tidligere tiårs dårlige smak er det ikke sikkert at du trenger å gå løs på badet med slegge. Er badet forskriftsmessig bygget, kan et malingsstrøk, noen nye knagger og et tøft speil være nok.
Badet vårt er bygget etter forskriftene, både varmekabler og baderomsmøbler fungerer tilfredsstillende. Likevel var ikke badet noe hyggelig sted å være. Gulv og våtsoner var flislagt med brune og gule fliser og veggene tapetsert med rosablomstret tapet, med andre ord hadde badet et utdatert stilinntrykk. Jeg bestemte meg for å ta grep. I løpet av en helg gav jeg badet en skikkelig make over, her er oppskriften:
Fliser:
Det er ikke noe i veien for å male over gamle fliser, men grunnarbeidet er viktig.
Vask med salmiakkvann eller rødsprit, da er du sikker på at fett og såperester forsvinner. La flisene tørke og påfør et strøk med grunning. Bruk maling beregnet til betong eller fliser, dette er maling som er laget for å kunne benyttes utendørs og malingen tåler derfor vann og fuktighet godt. Mal to strøk. Husk å la strøkene får tørke godt mellom påføringene og gjerne herde et ekstra døgn når du er ferdig.
Vegger:
Baderomsvegger kledd med baderomsplater eller tapet kan også males. Forarbeidet kommer du ikke unna, det må vaskes og grunnes. Dersom det er skruehull i veggene kan disse fylles med silikon før du maler slik at du får en tett og slett overflate.
Innredning:
Når det gjelder selve badeinnredningen er mulighetene for fornyelse mange. Det enkleste er å skifte knotter, du kan også vurdere å skru ned overskapene og henge opp et større speil for å øke romfølelsen. Innredningen kan males dersom den har gulnet eller er i en farge du ikke liker. Er innredningen veldig slitt kan du istedenfor å male den bytte den ut. Dette kan også gjøres billig, faktisk gratis. På finn.no kan du finne pent brukte badeinnredninger under rubrikken gis bort.
FØR MALING: Slik så det opprinnelige badet vårt ut. Stilen er tydelig 90-talls. FOTO: Stina Andersen
Smarte tips:
ENKEL OPPDATERING: Overskapene ble erstattet med et speil som hang et annet sted i huset. Store speil øker romfølelsen. FOTO: Stina Andersen
Dette trenger du:
Salmiakk, 750 ml, kr. 25,-
Maskeringstape, 24 mm x 50 m, kr. 35,-
Grunning, 3 l. kr. 216,-
Betong eller flisemaling, 3 l. kr. 517,-
Veggmaling, 3 l. kr. 564,-
Flat pensel kr. 50,-
Rullesett kr. 29,-
Totalt kr. 1436,-
(Alle priser fra Flugger og matnet.no)
DETALJER: Det er viktig å trives på badet, tente stearinlys på badekarkanten skaper stemning. FOTO: Stina Andersen
]]>