Kristine Berger,
Interiørarkitekt/stylist hos Intro interiør

interiør2rett

– I to år har jeg dratt hjem til kunder som skal selge og gitt dem råd og tips. Har de mye personlig stående fremme råder jeg dem til å ta det vekk. Både for å beskytte familien, de som kommer på visning trenger ikke å se hvem som bor der – samtidig som det ikke skal være for personlig preg på en visningsbolig. Store bilder som kan være vanskelig å bytte ut går fint, men det kan fort se rotete ut dersom du har mye på veggene. Noen ønsker selv å ta bort private bilder, andre bryr seg ikke. Et generelt tips er uansett å rydde godt, og å ha rene flater. Ta bort småting på hyller og skap. Mange boliger blir for mye stylet, og det kan være lett å se hvilke boliger som er stylet og hvilke som ikke er det. Man må finne en balanse, slik at potensielle kjøpere også kan få følelsen av at det er koselig – og at de kunne tenke seg å bo der.

Veronica A. Fagerlig,
Interiørkonsulent hos Bergen Interiør interiørrett

– Det er jo ingenting som gir mer personlig preg enn bilder av seg selv, så jeg tenker at det er helt fint å ha fremme noe av det. Store lerret eller andre fine bilder er helt greit, men har du en vegg med masse småbilder så ville jeg tatt det bort. Det samme dersom det står mange bilder på et bord eller en kommode, de kan legges til side. De fleste som skal selge gjør uansett lurt i å ta en ekstra runde. Det bør ikke være en overflod av personlige ting, det er jo ikke familien en skal vise frem når en har visning – men boligen. Samtidig trenger man ikke skrelle boligen for alt personlig heller. Det er viktig å vise at det er et hjem, at det ser innbydende ut – slik at de potensielle kjøperne kan føle seg velkommen. At det gir en hjemmefølelse. Så er det forskjellige måter å løse det på. Husk at mange er litt redd for å sette den første spikeren i veggen, da kan det være fint å se hvordan de som bodde der hadde det. Det kan være til inspirasjon. Sånn ellers kan det være lurt å se på farger, kanskje noe som kan gå igjen i de forskjellige rommene. Blikkfang er også lurt å tenke på.

Inger Margrethe Tallin
Boligstylist, Design 303

ingermargrethehallinrett

FOTO: Thomas Winje Øijord

– Jeg synes ikke det er greit å ha bilde av barna fremme. Det er finest for dem som går på visning om de slipper å se på familien som stirrer på seg. Det gir et mye lettere uttrykk å slippe å se på det, samt at de som er på visning lettere kan identifisere seg med boligen – å se for seg at de kan bo i den. Jeg anbefaler derfor at man ikke har det. Erfaringer fra samtaler med kjøpere er også at flere av dem synes at enkelte «familievegger» blir veldig store og dominerende. Mange foretrekker at det er mer nøytralt. Har du en hel vegg med bilder av barn og barnebarn, så kan det nok føles litt overveldende. Men noen familiebilder ser jo ut som den fineste kunst, da er det litt annerledes. Man bør uansett tenke gjennom at det er mennesker som skal bevege seg rundt i boligen, og at den skal fremstå som best mulig salgsobjekt.