Med motorsykkel i taket og en barfront av stilasrør, har tapasrestauranten fått et rått uttrykk.

I et av Oslos eldste murhus midt på Grünerløkka har Trond Kjellvold og Pål Høyde åpnet hovedstadens største tapashus, Escalon. At maten er viktig er det ingen tvil om, men også interiøret er nøye gjennomtenkt. Her har de brukt inspirasjon fra to kontinent.

– Det er veldig viktig å ha et bevisst forhold til interiøret når man skal åpne restaurant. Man må skape et miljø folk synes er trivelig og interessant. Sette en ramme rundt en anledning. God mat, god service og interiør. Alt henger sammen for å skape en restaurant, sier Høyde.

escalonstifteribord

HÅNDTVERK: Det er kunsthåndverkeren Nina von Hirsch har designet bord og bar. Bordene er laget i Ghana og har mange flotte detaljer. FOTO: Elisabeth de Lange Gjesdal

Mye gjenbruk

escalonstoler

GAMMELT: En restaurant skal brukes, og både Trond Kjellvold og Pål Høyde har et ønske om en litt rå stil. FOTO: Elisabeth de Lange Gjesdal

Den kjente arkitekten Einar Salomonsen har hjulpet dem, og kunsthåndverkeren Nina von Hirsch har designet bord og bar. Alt er laget i Barcelona, Valencia og Ghana.

– Vi ville gjøre noe helt nytt. Det ble jævlig bra til slutt, sier Kjellevold.

Verkstedet de kom over i Barcelona drev med gjenbruk. Alt av bord og hyller er produsert på verkstedet, bordplatene er laget i Ghana.

– Det er blitt tøft. Når man kommer inn døren er det som å komme inn i en annen verden. Her er det farger og robust, sier han.

Se flere bilder i bunnen av artikkelen.

escalonmotorsykkeloppe

GAMMELT: I taket over inngangspartiet henger en motorsykkel fra 1950-tallet. Den kan man se fra store deler av restauranten. FOTO: Elisabeth de Lange Gjesdal

Barfronten er laget av gamle stilasrør, og i taket over inngangspartiet henger en gammel motorsykkel fra 1950.

– Det skal være deilig å spise, å se på ting i lokalet – ikke bare glane på en vegg, mener Kjellevold.

Rått uttrykk

Det er altså en snekker i Barcelona som har laget nye møbler av gamle materialer til målene de ga. På den måten har de fått et unikt og skreddersydd preg.

– Møblene har et helt spesielt uttrykk og sjel. Det er viktig at restauranten ikke ser for ny ut, den skal jo brukes, sier Høyde.

De to har hatt et ønske om å få frem at restauranten holder sted i en gammel bygård. De har bevart litt av de gamle teglsteinsveggene, mens andre vegger er pusset. Her er ingenting gipset og malt, totalt sett har restauranten fått et rått uttrykk.

escalonbordmedgronnlampe

BEVARER LITT AV DET GAMLE: Bygningen er svært gammel, og det har Tron Kjellevold og Pål Høyde hatt lyst til å bevare. Flere teglsteinsvegger er der derfor fortsatt, her er det robust og rått. FOTO: Elisabeth de Lange Gjesdal

– Det skal være behagelig å sette seg ned. En god og varm stemning. Det skal være folkelig og imøtekommende. Glatt er liksom ikke helt vår stil, sier Høyde.

Slet i starten

I dag har de to Escalón-restauranter i Oslo og tre i Bergen. I tillegg kommer Escalón Catering, To glass vinbar og Royal Gourmetburger og gin på Engen.

Men det har ikke alltid gått på skinner. Det ble en tøff start da den første tapasrestauranten ble åpnet i Bergen i 1998.

– Det var en forferdelig opplevelse. Hverken nordmenn generelt eller kommunen skjønte helt dette med tapas. Vi fikk faktisk ikke bevilgning fordi tapas ikke ble klassifisert som mat, sier Kjellevold.

Men det snudde. I 2005 kom de første plusstallene. I 2012 omsatte restaurantene hans for 50 millioner, i 2013 ble det 60 mill og 70 mill i 2014. I 2015 tror han de vil bikke 100 millioner.

I 2017 åpner de to nye steder, men av konkurransehensyn ønsker de ikke å si hvor.

escalonskrift

GJENBRUK: Det meste av interiøret er av gamle materialer. Stilen er robust, fargene er varme. FOTO: Elisabeth de Lange Gjesdal

escalonknottevegg

KNOTTER: I trappehuset opp til andre etasje er det en vegg av tre med forskjellige knotter. Orginalt og pent. FOTO: Elisabeth de Lange Gjesdal

escalonhodeskaller

DETALJER: Stilen er hentet fra to kontinenter, og det er mange spennende detaljer. FOTO: Elisabeth de Lange Gjesdal

escalonfikserbord

GJØR SEG KLAR: Vi fikk slippe inn i restauranten før de åpnet. Borddekking er en av mange ting som må på plass før de åpner. FOTO: Elisabeth de Lange Gjesdal

escalonkjokkensjef

KJØKKENSJEF: Svenske Björn Ekelund har fått jobben som kjøkkensjef. Han setter sitt eget preg på Escalon-menyen, og serverer for eksempel ikke kjøttboller. FOTO: Elisabeth de Lange Gjesdal