Våren er her, lyset er kommet tilbake – og vi pynter med fargerike fjær, egg og kyllinger.

tulipanertonjerett

GLAD I BLOMSTER: Planterådgiver Tonje Bergh mener blomster gjør oss godt. Nå til påske er det tulipaner som gjelder. FOTO: Anne Line Biberg

– Dersom du vil gjøre det ekstra koselig er fargerike, ferske og norskproduserte tulipaner et godt tips, sier Tonje Bergh, planterådgiver i Plantmania.

– Hva er det som er så fint med tulipaner tulipaner?

– Det er så fint at de vokser i vasen etter at du setter dem i vann. Man kan se endringer dag for dag, det er aldri helt det samme. Og så er de jo veldig flotte.

Ta blomstene med på påskeferie

Dersom du skal bort i påsken anbefaler hun deg å kjøpe med deg mange buketter med tulipaner. Legger du dem kjølig kan du ta dem frem etter hvert.

– Da vil du alltid kunne pynte med ferske tulipaner, for de holder seg så godt når du legger dem kjølig. Det er ikke mange snittblomster som er slik, sier hun.

– Hvorfor er dette med blomster så viktig?

– Det gjør noe med oss mennesker. Det gir glede å se på dem, særlig nå som det er ligg grått og trist mange steder. Det å ta våren inn i stuen gjør oss godt, mener planterådgiveren.

Det finnes mange tradisjoner rundt blomster, men når det gjelder tulipaner finnes det ingen regler. Så selv om gult er påskens hovedfarge, er det lov å mikse og matche tulipaner med ulike farger helt etter egen smak.

Sjekk ut disse tipsene til Tonje:

På bordet:

Gule, oransje, lilla og hvite tulipaner hører med når middagsbordet skal dekkes til påske. En stor bukett gule tulipaner passer fint hjemme eller på hytten, og steller du dem riktig, har du tulipaner hele påsken. Bruk gjerne kvister sammen med tulipanene i vasen. Ingen ting er vakrere enn vårlig lysegrønt fra nyutsprunget løv som sammen med tulipanene danner flotte vårbuketter.

TULIP2rett

Foto: ibulb og Tonje Bergh

Velg rett vase:

En stor bukett bugnende tulipaner i blandede farger fanger oppmerksomheten uansett hvor de plasseres. Tulipaner passer perfekt i litt store, tunge vaser med vid åpning, slik at det blir plass til en stor bukett. Er vasen i tillegg transparent, kan man også se de flotte lyse grønne stilkene som gir en fin kontrast til blomstenes farger.

TULIP4rett

Foto: ibulb og Tonje Bergh

Bruk også andre typer blomster:

Ved å plassere tulipaner i høye slanke vaser fås et stilrent og elegant uttrykk. Her kan du blande tulipanene med andre blomster, eller holde deg til en fargeskala som går ton-i-ton. For ekstra visuell effekt, kan en gruppe vaser settes sammen, gjerne på et fat som enkelt kan flyttes etter behov.

Fargesprakende:

Ved å mikse tulipaner i sterke farger skapes en dramatisk og livlig effekt. Rosa tulipaner sammen med røde og oransje gir flotte kontraster og fargeglede. Det er lett å tro at de fargeglade bukettene ikke passer inn i minimalistiske miljøer, men som en kontrast til det enkle interiøret, kan en morsom bukett være akkurat det utropstegnet som trengs for å gi rommet personlighet. Tulipaner er definitivt en flørt med farger.

Den klassiske og rene formen:

Tulipanens enkle og rene linjer passer inn i de fleste omgivelser. Tulipaner kombinerer det tradisjonsrike med det elegante, og kan enkelt arrangeres i vaser med ulike former og farger. Velg gjerne vaser i samme fargetone som tulipanene, eller i hvitt eller en kontrastfarge.

Kombinasjoner:

Det er utrolig vakkert å sette tulipaner sammen med andre blomster. Bruk gjerne blomster som er i samme sesong, eller bare enkle grener for å få et vårlig uttrykk.

Slik lykkes du med tulipaner:

Tulipaner er lite kravstore blomster, så lenge de får påfyll av vann hver dag. En bukett med tulipaner holder seg minst 1 uke, om ikke lenger.

  • Ta av innpakningspapiret, men behold plasten på.
  • Snitt 2 cm av stilkene rett over med en skarp kniv, og sett buketten i kaldt vann
  • Når tulipanene har trukket vann og blitt spenstige tas plasten av, og tulipanene kan arrangeres i en ren vase med kaldt vann.
  • Tilsett gjerne holdbarhetsmiddel for løkblomster – det gir næring til blomstene og har i tillegg bakteriedrepende effekt.
  • Fyll på vann hver dag, tulipaner er tørste blomster.
  • Tenk på plasseringen av tulipanene. Frukt utsondrer etylen, som påskynder aldringen av blomstene.
  • Hvis du plasserer tulipanbuketten kjølig om natten, vil det forlenge holdbarheten.

I løpet av tulipansesongen, som strekker seg fra november til april, kjøper vi 80 millioner tulipaner. Det betyr at det produseres rundt fire hundre tusen tulipaner hver eneste dag i løpet av tulipansesongen.