Det er ikke bare på Finn og diverse grupper på Facebook at du kan sikre deg ting gratis. I brukthallen på Espehaugen setter folk fra seg ting de mener er for fint til å kaste – her kan hvem som helst komme og forsyne seg med det andre ikke vil ha lenger.

Og tro ikke at det bare er dårlige produkter, her er det alt fra godt slitte ting – til type vaffeljern og brødristere som ennå ikke er tatt ut av emballasjen. Det er sofaer og bord, oppvaskmaskiner og diverse elektronikk.

– Nordmenn pusser jo en del opp, og da hiver de ut det gamle som gjerne er helt fint, sier stasjonsleder Asbjørn Sylta.

bir

PENT BRUKT: Mange orker ikke å legge ting ut for salg, i stedet setter de det i brukshallen. En kan få mye fint uten å måtte betale noe. FOTO: Elisabeth de Lange Gjesdal

Gjenbruk er blitt stuerent

– Hvem er det som er her og ser?

– Noen er idealister, andre er her av økonomiske årsaker, sier Sylta.

– Det er de aller fleste type mennesker.

biri2BIR har en ansatt ved brukthallen hele tiden, og alle som kommer for å se, får utlevert billett. I fjor hadde de 10.000 besøk, så langt i år er tallet oppe i 9000.

– Dette med gjenbruk er blitt litt mer stuerent. Du blir ikke sett ned på lenger, det er kanskje tvert imot – det har fått en helt annen status, sier Mette Nygård Havre, kommunikasjonssjef i BIR AS.

Hun påpeker at avfallsmengden øker, og at det i Norge er slik at det er 430 kg avfall per år, per person. Det inkluderer også matavfall og annet søppel.

– Det er jo kjempemye, og skal vi nå de nasjonale målene om å få disse mengdene ned, må vi bli bedre på gjenbruk, sier Havre.

– Er du her en lørdag kan du fort innrede hele huset ditt

Mens vi står der er det flere innom og ser. De blir der en stund, og ser nysgjerrig på hva folk har med seg. En eldre kar ser nøye på de forskjellige tingene, han er en gjenganger.

– Jeg er litt nostalgisk av meg, du vet, jeg er vokst opp på en helt annen tid. Da var kast et fremmedord, du kastet ikke noe før det virkelig var ødelagt, sier han.

bir7

VARP?: Denne sovesofaen er det garantert noen kreative mennesker som kunne fått i fin stand. Litt pussing og nytt trekk – så har du en helt unik sofa. FOTO. Elisabeth de Lange Gjesdal

Mannen ønsker ikke å stå frem med navn og bilde, men vil gjerne si litt om hva han mener om bruk og kast-kulturen.

biri

STOL: De får ofte inn diverse stoler og annet. Perfekt for diverse foreninger? FOTO. Elisabeth de Lange Gjesdal

biri3

DIVERSE: Dører, lamper og oppvaskmaskiner er bare noe av det som blir levert inn. Elektronikk er noe av det som går raskest ut igjen – det er det mange som er interessert i. FOTO: Elisabeth de Lange Gjesdal

– Det er ikke grenser for hva folk kaster, økonomien vår er lagt opp til at man skal kjøpe nytt – ikke til at man kan reparere. Det er ikke alltid det har en høy pengeverdi, men jeg ser en annen verdi. Noe av det som kastes her er jo ikke en gang pakket opp, folk setter fra seg helt nytt kjøkkenutstyr. Presangen de satt inn i skapet har de gjerne ikke behov for, så kommer de opp hit med det, sier han.

Dette bekrefter de ved BIR.

– Lørdagene er det mange innom med forskjellige ting. Er du her da kan du fort innrede hele huset ditt. En gang kom det en med 15 kubikk, et helt dødsbo, sier kundeveileder John Fredrik Butz.

Du kan ikke ta det folk har kastet

Enkelte finner skatter i det som er levert som avfall, men dette får de ikke ta.

– Nei, det er de som kommer her som selv definerer om det er boss eller om det skal settes i brukshallen. Det kan være mange ulike årsaker til at de tar valget de gjør, ingen skal se sitt eget boss plutselig bli lagt ut for salg på Finn. Det kan være en gammel datamaskin det fortsatt ligger bilder på, dødsbo og annet, sier Sylta.

Med mindre det er spesielle årsaker til at du ikke vil at noen skal overta tingene dine, oppfordrer han folk til å bruke brukthallen når det er snakk om ting som er i grei stand. Det du ser på som boss kan være noe andre har behov for.

– Gjenbruk er jo nest best etter mindre avfall, sier stasjonslederen.

bir4

KLIPPE PLENEN?: Hva med en helt gratis plenklipper? FOTO: Elisabeth de Lange Gjesdal

 

Ulike behov

En ung kvinne kommer innom og tar med seg et bord. Hun har vært og kastet avfall ved gjenvinningsstasjonen, og bestemte seg for å gå innom å se om det sto noe i brukthallen. Hun forteller at hun skal ha hageselskap, og at hun manglet et bord – og nå fikk hun med seg et gratis heller enn å kjøpe et.

Før vi går kommer Åslaug Ytrenes innom og tar med seg en kommode og noen stoler. Hun bekrefter at det virkelig er veldig forskjellige folk som kommer og titter på hva som er i brukthallen.

bir3

FULL FART: Åslaug Ytrenes var innom en rask tur og fikk med seg diverse møbler som skal brukes i et øvelsesrom. FOTO: Elisabeth de Lange Gjesdal

– Vi skal innrede en evakueringsmodul ved sikkerhetssenteret, og da passer dette bra, sier Ytrenes.

Et rom skal altså innredes og røyklegges slik at røykdykkerne kan få reell trening, til det velger de å hente inn møbler de kan få gratis.

– Da er det viktigste at det er møbler i rommet som vil være til hinder, slik det ville vært i en reell situasjon, sier hun.

birsofarett

LEKKER: I helgen fikk de inn denne lekre sofaen. FOTO: BIR

 

Har du gjort et varp i brukthallen eller andre steder? Fortell gjerne om det i kommentarfeltet!