Anette Wie

Anette Wie

Bak står matmor Anette Wie, grafisk designer og kreatør. Hun kaller seg @designparken i sosiale medier.

– Jeg laget kattesengen til den fine pusen vår av en gammel koffert fra Fretex. Bena på en gammel stol ble saget av, og jeg malte dem sorte og skrudde dem fast i kofferten, forteller hun.

Til slutt sydde hun en pute til bunnen av den kreative kattesengen, og det kan se ut som Stella trives i sitt nye hjem.

katt

FOTO: Anette Wie / Designparken

– Bryr seg ikke om prislappen

Hilde Røssland, veterinær

Hilde Røssland, veterinær

Veterinær ved Anicura dyresykehus i Åsane i Bergen, Hilde Røssland, har selv to katter og en hund.

– Jeg tror det er mange som lager og kjøper dyre senger til kjæledyrene sine, men det er ikke som at dyrene ser på prislappen og blir så enormt takknemlige. Derfor kan det være lurt å bruke en del tid på å få dem til å bruke plassen sin, sier hun.

På den praktiske siden mener veterinæren at en god del hunder kan ha godt av å ha et bur.

– De som ikke helt finner roen når de er alene hjemme eller blir forkavet når det kommer besøk, kan godt ha et bur å være i, sier Røssland.

Hun mener det er viktig å tenke på hvor dyrene har sengene sine.

– En del hunder kan få liggesår hvis de ligger på gulvet, så en god matte er lurt. Samtidig må man tenke på temperatur, for de kan bli veldig varme. Tynnpelsede hunder kan godt kose seg med noe med fluffy, mens de med mye pels ikke trenger så mye, sier hun.

Kattesenger blir ikke brukt

Når det gjelder katter understreker hun at man ikke bør ha så store forventninger.

– Katter legger seg der de vil. Mange kjøper dyre senger, men så blir de aldri brukt. Det katter gjerne liker er saueskinn, hvis du vil spandere på den noe sånt. Fleecepledd kan også duge.

– Hvordan får man kjæledyret til å bruke sengen sin?

– Det er lurt å ha en kommando samtidig som man husker at de er flokkdyr. Særlig hunder vil være nær eieren. Hvis de liker å ligge i sofaen, er det lurt å plassere sengen i nærheten av den.

Selv pleier Røssland å være veldig konsekvent.

– Jeg gir godbitene når de er på plassen sin, og hvis de tar godbiten med seg derfra, tar jeg den fra dem og legger den tilbake. Dette skjønner de etter hvert, men det krever en viss tålmodighet.

Kattelukt

– Det finnes også ting katter liker, såkalt cat nip. Dette lukter og kan godt være i sengen deres. Da bruker de den gjerne. I tillegg må omgivelsene rundt sengen være noe katten ville valgt. Hvis mine katter legger seg et sted, flytter jeg dem dit de vil ha dem. Og sånn holder jeg på. Det tar tid og er krevende, men det funker til slutt.

– Er det nødvendig?

– Ja, for jeg tror det gir dem mer ro. Men det er også slik at vi må huske på at når de ligger i sengen sin, så må de få fred. Da må ikke alle gå bort og klappe dem der. Da forsvinner litt av vitsen, sier Røssland, som er spesialist i smådyrmedisin.

Rasekatt

Stella, som bor i kofferten, er en rasekatt fra California, en såkalt Ragdoll. Han – for ja, det er en hannkatt med jentenavn – ble åtte år denne måneden.

FOTO: Anette Wie

FOTO: Anette Wie

– Vi bestemte oss for denne rasen fordi den hadde et rolig lynne, er menneskekjær og tålmodig siden vi hadde små barn. Vår datter Thelma fikk lov til å bestemme navn, og valgt Stella. Når vi skulle hente kattungen viste det seg at det ikke var hunkatter igjen, bare hannkatter – men vi hadde ikke hjerte til å bytte navn, så det ble Stella. Han har jo også et stamtavlenavn og heter Harley Stella, forteller matmor Anette Wie.

Tar vare på barna

Stella er en innekatt.

– Han elsker å være i nærheter av oss; ligger ikke i sofaen eller på fanget vårt, men en meter unna og observerer og sover. Selv om han er en innekatt, er han ute i hagen på dagtid. Han er inne om natten, sier Wie.

Stella har to senger som han sover i, koffertsengen og en “vanlig” krype-inn-i-seng.

– Om kvelden har Stella fast rutine, legger seg inntil puten til datteren vår, Thelma, og ligger der og sover til hun har sovnet. Når hun har sovnet, går han ut av rommet. Og ofte før han legger seg i sin egen seng, går han innom rommet til sønnen vår, Cornelius, der ligger han litt i sengen hans ved fotenden – før Stella går å legger seg i sin egen seng.

Elsker gjenbruk og design

Wie er 42 år gammel og bor på Lørenskog, utenfor Oslo. Hun jobber som grafisk designer og er lidenskapelig opptatt av interiør, grafisk design og estetikk.

– De siste årene har DIY-interessen bare vokst og vokst. Jeg liker å skape ting, og har stor sans for gjenbruk. Jeg vil gjerne gi nytt liv til gamle ting og finne eller lage skatter der andre ser skrot. Jeg elsker å gå på Fretex, loppis og bruktmarkeder. Det er klart at det er et miljøaspekt her også, men det handler ikke minst om økonomi. Man kan lage mye fint selv til en rimelig penge, uten at det trenger å se shabby eller hjemmelaget ut, mener hun.

Vi tror du også vil like disse sakene: