Hallstein Kvassheim er Bonansas faste ekspert innen elektrofag. Send ham spørsmål i kommentarfeltet i bunnen av saken.

Hallstein Kvassheim er Bonansas faste ekspert innen elektrofag. Send ham spørsmål i kommentarfeltet i bunnen av saken.

Du åpner sikringsskapet og ser inni. Under kjøkkenvasken skal du også ta en kikk. Men hvorfor det?

Som boligkjøper kan du gå i kostbare feller om du ikke vet hva du skal se etter. I BTTV-serien «Meglerne», som du kan se et klipp fra i vinduet over, møter vi flere som sjekker boliger etter fattig evne. Vi håper listen under kan gjøre deg litt klokere når det gjelder det elektriske. Spør gjerne ekspert Hallstein Kvassheim om det du lurer på i kommentarfeltet under saken.

– Jeg svarer gjerne. Dette er viktige ting og det er kjekt at man har fokus på det, sier han.

  1. Start med å ta en titt i sikringsskapet. Der skal det være en oversikt som viser hva alle sikringene og strømkursene går til. Dette skal være en ryddig liste. 
Hvis noen av sikringene er misfarget eller unormalt varme, betyr det at kursen er overbelastet. Du kan kjenne med hånden på sikringene om de er varme.
  2. Det bør være installert jordfeilbryter. Det er en bryter som kutter strømmen om det oppstår en feil. Bryteren står i sikringsskapet og finnes på listen der. Jordfeilbryter er et krav i alle installasjoner som er utført etter 2006.
  3. Overspenningsvern gir økt sikkerhet i lyn og tordenvær, og kan forhindre at utstyr går i stykker. PC, rutere, tunere osv. er ofte utsatt for lynskade. Overspenningsvernet står også i sikringsskapet og finnes på listen der.
  4. Mye bruk av skjøteledninger i et hjem er et tegn på at det elektriske anlegget er underdimensjonert. Eldre anlegg er ikke er dimensjonert for dagens bruk. En overbelastet strømkurs kan i verste fall være brannfarlig.
  5. Se etter synlige skader på brytere, stikkontakter, lamper, ovner, kabler mm.
  6. I nyere hus eller installasjoner som er utført etter 1998, skal det finnes dokumentasjon og samsvarserklæring på anlegget. Samsvarserklæring er en garanti på at installasjonen er utført etter gjeldende forskrifter.
  7. Kontroller at el. anlegget ikke ser hjemmesnekret ut, og spør gjerne selger/megler om anlegget er utført av en autorisert elektroentreprenør. Om en kabel ligger litt «bulkete» bortover listen har en amatør vært på ferde. La alarmen gå.
  8. Sjekk også at det ikke er benyttet en blanding av jordet og ikke-jordet stikkontakter i samme rom. På kjøkken og bad skal alt være jordet. I nyere boliger som er bygd etter 1998 skal alle stikkontakter være jordet.
  9. Vær spesielt oppmerksom på innfelt belysning/downlights. Feilmontering kan medføre stor brannfare. Spør selger om dokumentasjon på at installasjonen er utført av fagfolk.
  10. Et elanlegg bør jevnlig kontrolleres av elektriker. Det kan være lurt å spørre selger om når anlegget sist ble kontrollert, og om det finnes dokumentasjon på dette. En el-sjekk koster et par tusen kroner og gir en grei informasjon om elanleggets tilstand til kjøper.
  11. Sjekk også at det ikke foreligger avvik på det elektriske anlegget fra el-tilsynet. I Bergen betyr det en telefon til BKK Elsikkerhet som utfører kontrollen.
  12. Til slutt kan det være lurt å sjekke boligens årlige strømforbruk. Det er kjedelig å få overraskelser i ettertid, hvis strømregningen viser seg å være skyhøy.