SPØR I VEI: Bonansa formidler spørsmål du har til rørleggermester Arve Antonsen. Er det noe du lurer på? Bruk kommentarfeltet under artikkelen. FOTO: Jo Hjelle

SPØR I VEI: Bonansa formidler spørsmål du har til rørleggermester Arve Antonsen. Er det noe du lurer på? Bruk kommentarfeltet under artikkelen. FOTO: Jo Hjelle

Du er på visning. Du åpner sikringsskapet og ser inni. Under kjøkkenvasken skal du også ta en kikk. Men hvorfor det?

Som boligkjøper kan du gå i kostbare feller om du ikke vet hva du skal se etter. I BTTV-serien «Meglerne», som du kan se et klipp fra i vinduet over, møter vi flere som sjekker boliger etter fattig evne. Vi håper listen under kan gjøre deg litt klokere når det gjelder det rør, vann og kloakk. Spør gjerne Bonansas faste ekspert Arve Antonsen om det du lurer på innen rørleggerfaget i kommentarfeltet under saken.

  1. Om du ser på et hus, bør du ha i tankene de utvendige rørene som ligger i bakken frem til boligen. Gamle rør varer ikke evig og kan være svært dyre å bytte. Eier du et hus, eier du også rørene mellom huset og kommunens nett. Kommunen har kart over hvor disse rørene går.
  2. Stoppekranen bør undersøkes. Den skal du finne der vannet kommer inn i huset eller leiligheten. Om vann begynne å fosse ukontrollert etter et uhell, er det viktig å kunne stoppe det med en slik kran. Den kan ha stått ubrukt i årevis slik at den er grodd fast og er blitt ubrukelig. Dette sjekker du ved å skru på kranen og sjekke om vannet er stengt. I gamle bygårder kan det være en felles stoppekran i kjelleren for hele bygget. I så fall må du regne med å sette inn en egen stoppekran for leiligheten. Det koster penger, forresten.
  3. Sjekk rørtypen som er brukt. Det sier noe om alderen på anlegget. Kobberrør ble brukt til langt inn på 90-tallet. De begynner å bli klare for utskifting.
  4. Sjekk varmtvannsbereder, vaskemaskin, oppvaskmaskin og andre saker der vann er koblet til. Om disse står i rom uten sluk, bør de være sikret med en vannføler. En varmtvannsbereder som er eldre enn 15 år og som står i et rom uten sluk, er risikabel.
  5. Om du kjøper en leilighet, deler du ansvaret for rør og installasjoner utenfor leiligheten. Du bør vurdere alderen og tilstanden på dette. Om noe må gjøres, vil du få din del av regningen.
  6. Nyoppussede våtrom kan gi deg store problemer om arbeidet ikke er gjort av fagfolk. Du skal be om dokumentasjon på arbeid som er gjort. Dokumentasjonen skal inneholde alle faggrupper som har vært involvert. Fra nyttår får denne dokumentasjonen betydning for boligens verditakst. Om dokumentasjonen mangler, kan verdien på våtrommet settes ned selv om det er nytt.
  7. I nye anlegg må du sjekke at rørene er byttet ut. I dag er det bare vannskadesikre rør som er tillatt. Det betyr et rør-i-rør system eller synlige utenpåliggende ledninger. Skjulte kobberrør er ikke lenger tillatt å installere.