ao2rett

Otte Robsahm. FOTO: TVNORGE

Lørdag skal hele Norges sinnasnekker, Otto Robsahm, kåre Bergens handygirl under messen «Gjør din bolig bedre» i Sotra Arena.

Konkurransen er ment til å være mest moro, og de jentene som ser på seg som handy må huske å ta med seg partneren sin. Dette er oppgaver for to.

– Vi skal bare se om de er handy. Jeg kommer blant annet til å vise et bilde av et verktøy til en i paret, så må den tegne verktøyet i løse luften, mens partneren må gjette hvilket verktøy det er, sier Robsahm.

Kommer til å kjefte

De skal også spikre med en arm bundet til partneren. En må holde spikeren, en må bruke hammeren. Noe som fort kan vise seg å være en utfordring som kan sette de fleste forhold på prøve.

– Akkurat dette kan jo gå litt galt. Jeg kan se for meg at det blir litt blå fingre og kanskje noen som blir litt irritert på hverandre, ler han.

Nytt av året er at man har hatt mulighet til å sende inn spørsmål til Robsahm, og så vil han holde foredrag der han tar opp nettopp disse spørsmålene.

– Kommer du til å kjefte på folk?

– Ja, det er jo en del av meg. De fleste tar det med et smil, det er jo aldri vondt ment, sier han.

– Hva sier du til dem da?

– Nei, jeg kan jo si at «nå er du en ordentlig idiot». Det er de gjerne enig i. Jeg kaller en spade for en spade. Men det er jo ikke noe problem i det å være litt idiot, det er jo bare til å rette på det, sier han.

– Alle kan om de vil

Otto er på mange måter som Eyvind Hellstrøm, men med hammer.

– Jeg hjelper folk å kommunisere det de egentlig vil. Å bryte mønsteret og hverdagen. Og jeg tror nok folk forventer at jeg skal kjefte litt, sier han.

Også barn er opptatt av Sinnasnekker’n. De vil gjerne ha autograf, og foreldre forteller at de liker å se ham på TV.

– Kanskje det er fordi det er en voksen som tar andre voksne litt? Unger får jo alltid kjeft, så kanskje det er artig å se noen ta parti med barna – og ber foreldrene skjerpe seg, tror Robsahm.

– Er norske folk handy?

– De fleste norske folk er handy, det ligger i naturen. Ting er dyrt, og en må gjøre noe selv. Slik har det vært siden tidenes morgen, vi er jo bønder hele gjengen, sier han, og påpeker at det er en forutsetning at man setter seg inn i det man skal gjøre – og at man er interessert i å gjøre det skikkelig.

– Alle kan om de vil.

Sinnasnekker’n er det beste som har hendt ham

Han debuterte på TV med Hilde Hummelvoll i «Forandring fryder» i 1998. Han var også innom TV 2s oppussingsprogram «Nr 19», og han har vært brukt som snekker i «Reparatørene på NRK», «God Morgen Norge» og «Frokost tv», før han ble hentet til TVNorge og «Sinnasnekker’n» i 2010.

Robsahm er egentlig overraskende glad og munter til å være en sinnasnekker, men så er det nå en gang slik at han egentlig ikke ville at programmet skulle hete Sinnasnekker’n. Han forhandlet faktisk om å få til et annet navn, men aksepterte det til slutt – og er siden blitt komfortabel med det.

– Det er noe av det beste som er hendt meg. Jeg er blitt mye mer direkte i møte med folk, når det gjelder kontrakter og andre ting. Folk forventer jo at jeg skal protestere på noe, si noe. Det turte jeg aldri før.

– Så du er blitt karakteren din?

– Ja, på en måte er jeg det.

Er ikke utdannet snekker

Visste du at Sinnasnekker’n egentlig ikke er snekker? Han har faktisk ikke utdannelse, en avgjørelse han tok fordi han mente han var mer oppdatert enn lærerne. Otto er rett og slett en selvlært alt-mulig-mann. Han har riktignok mange kurs, og er godt oppdatert.

Og kanskje er det ikke så rart at han følte han kunne mer enn mange. Faren døde da han var liten, og moren ga ham frie tøyler til å fikse ting i huset. Interessen for å skape og reparere ting begynte med andre ord tidlig.

Er du handy?