kim

Kim Endre Nordnes

– Hittil har vi bare kunnet installere dette i nye boliger, men nå kan ethvert hus bli et superhjem. Vi fikk komponentene nettopp. Vi håper å kunne begynne å selge dem til alle i mai, sier Kim Endre Nordnes (30).

For et år siden startet han opp Askøy-bedriften som kontrollerer gardinene dine, kaffetrakteren din, musikken din, TV-en din, garasjeporten din, strykejernet ditt, lysene dine og varmen hjemme hos deg.

– Det er egentlig kun kreativiteten som setter grenser, sier bergenseren.

Styrer huset med mobilen

Tanken er at du kommer hjem til den temperaturen du vil. Idet du orienterer om at du er innenfor døren, slår mobiltelefonen på lysene og setter den stemningen i huset du ønsker.

– Skal du se TV, skifter lyssettingen. Og så går gardinene ned, sånn at det blir perfekte forhold. Du kan også stille inn på ulike stemninger, slik at det blir koselig når du skal spise, sier Nordnes.

Hvis solen står og steiker inn vinduet, kan det – selv i Bergen – bli for mye.

– Da kan man stille det inn slik at gardinene automatisk går ned.

Økende interesse

Interessen for superhjemløsningen øker. Det som er nytt er at man ikke trenger å flytte inn i et nybygg for å kunne ta det i bruk. I eldre boliger må man riktignok gjøre en del for at det skal kunne fungere.

– Du må ha en befaring, og alle lysbrytere må byttes ut. Det må et par komponenter til, for at det skal være mulig å kommunisere med sikringsskapet, sier Nordnes.

Og selv om menn liker teknologien, faller kvinner for designet. I tillegg er det enda et aspekt ved løsningen som gjør at den har interesse.

Miljøvennlig

– Dette er jo også et energitiltak. Du sparer strøm der lyset ikke er på. Og det er miljøvennlig, sier Nordnes.

Han startet Askøy-firmaet for et år siden og prøver å kunne leve av å selge og installere disse løsningen. Av yrke er 30-åringen elektriker.

– Nå er vi to stykker som jobber med dette, og etterspørselen er veldig stigende, sier han.