FOTO: Erik Hanøy

FOTO: Erik Hanøy

Det var en ganske vanlig søndag formiddag, skyet oppholdsvær og august var i ferd med å gli over til september. Jeg satt i sofaen, ørlite redusert etter en veldig hyggelig middag kvelden før. Jeg husker at jeg vurderte en tur på et av byens fjell, da det plutselig kunne høres bestemte skritt i trappen. Det var fruen i huset, som var bevæpnet med en bøtte og en mopp. Her skulle det vaskes!

Gode råd var dyre, jeg var ikke motivert for å tilbringe søndag formiddag opptatt med storrengjøring av huset.

  • Hva mener du kvalifiserer som husarbeid? Si din mening i kommentarfeltet.

Heldigvis er jeg rask i vendingen når krisesituasjoner oppstår, så tre sekunder senere var jeg på vei mot utgangsdøren. Spørsmålet fra fruen kom selvsagt umiddelbart, og det ble besvart med den største selvfølgelighet, verdig en opptreden av Helge Jordal på DNS:  «Jeg skal ut og vaske bilene, både utvendig og innvendig.»

En tur på Byfjellene kunne jeg selvsagt bare glemme, men jeg konkluderte med at utendørs jobbing tross alt var mye bedre enn å vaske innendørs.

Med bilstereoen på bra guffe ble både hennes og min bil rengjort grundig. Vi snakker støvsuger, høytrykkspyler, svamp, vindusklut – full pakke. Jeg ga dem til og med en omgang med sånn hurtigpolering. Jeg tok meg god tid, først etter to timer føltes det trygt å runde av.

Da jeg kom inn igjen i huset var ikke madammen akkurat i perlehumør, det kom slengende en bemerkning eller to om at jeg hadde lurt meg unna. Vel, jeg har alltid tenkt at angrep er det beste forsvar, så jeg gikk hardt ut. “Vi har begge jobbet med husarbeid i dag,” sa jeg. “Den eneste forskjellen er at du har vært inne, og jeg ute.”

Det var ingen umiddelbar fulltreffer, å definere bilvask som husarbeid var ikke min livsledsager villig til å godta. Jeg ga ikke opp, og argumenterte med at bilvask involverer en bøtte full av vann, såpe, svamp, støvsuger, diverse kluter, knestående posisjon og bløt hud på fingrene. Typiske indikatorer på at det har blitt gjort husarbeid!

Til slutt ble hun overbevist, og siden har altså bilvask vært regnet som et regulært bidrag til husets renhold. Jeg må innrømme at jeg er sprekkeferdig av stolthet over det jeg har oppnådd! Jeg anser dette som en liten milepæl i norsk husholdningshistorie, og mitt største ønske er at andre familier kan inngå lignende avtaler. Endelig kan vi gi bilvask den statusen som den fortjener!!! Så lykke til, alle som våger å ta opp kampen!

Nå har dette dessuten åpnet for flere muligheter. Jeg har i mitt stille sinn vurdert å kreve at maling, terrassevask, rengjøring av grill, fiksing av dataproblemer og så videre også bør falle inn under kategorien husarbeid, men jeg har foreløpig ikke tatt sjansen. Det er jo noe med det at man bør være fornøyd med det man har fått til. Gaper man for høyt, risikerer man å låse kjeven. Velvel, på tide å gjøre litt husarbeid, bilene trenger en dusj 🙂

Mer fra Erik Hanøy: