kiilhimself

NY: Frank Kiil (BILDET) og Jo Guldbrandsen har nå åpnet butikk med forskjellige designmøbler, Montana by Kiil, i Veiten. FOTO: Elisabeth de Lange Gjesdal

På 650 kvadratmeter i Veiten har Frank Kiil og Jo Guldbrandsen åpnet en butikk med forskjellige designmøbler, Montana by Kiil. De har allerede drevet i Oslo siden 2013, og ønsket å utvide til Bergen.

Det har vært møbelbutikk i lokalene i Veiten i 60 år. Tidlig i år stengte Inside, og da Kiil og Guldbrandsen fikk høre dette var de interessert i lokalene.

– Vi fikk jo muligheten til å kjøpe rettighetene til lokaler der det har vært 60 år med møbel og design. Da satt pengene løst hos unger herr Kiil, ler han.

Blir sett

Det er gått fort, og de er blitt lagt merke til.

– Det er så fornøyelig å holde på her. Det går så mye folk forbi, og flere ganger om dagen opplever vi at folk tar tommelen opp og smiler til oss. Til og med et buekorps stoppet opp og tittet inn vinduene, sier Kiil.

kiilkrok

FOTO: Elisabeth de Lange Gjesdal

De har beholdt en litt rå stil i lokalene. Det er mye stål, og gulvet er grovslipt. På den måten får de fremhevet møblene bedre.

I tillegg til å lokke til seg designglade bergensere, leverer de allerede til hoteller – 4000 hotellrom har de faktisk møblert. Møblene er funksjonelle og stilrene.

– Ja, og så er det et helt rent produkt. Det er ikke noe giftige avgasser i råmaterialene.

– Klassikere som varer hele livet

– Montana er en veldig tradisjonsrik produsent, og denne butikken får inn mye av de danske tidløse, klassiske og også moderne leverandørene, sier Heidi Sperre-Flesland, Bonansas design- og trendekspert.

Heidi Sperre-Flesland er Bonansas faste trend- og designekspert. Hun er også kjent under aliaset Fru Fly.

Heidi Sperre-Flesland er Bonansas faste trend- og designekspert. Hun er også kjent under aliaset Fru Fly.

– Det er et marked for dette her. Nordmenn og bergensere handler en del på nett, og her kan de få se og ta på det, og snakke med noen som kan systemene og produktene. Berle Taburetten har jo gått bra i mange år, og dette blir en konkurrent til dem. Det er en del designmerker som går bedre og bedre.

– Det blir ikke for eksklusivt?

– Dette er klassikere som varer hele livet. Dette er slikt man kan spare til, og så trenger man ikke å skifte ut så ofte. Du blir glad i og stolt av en del av disse møblene. Det blir som et smykke i hjemmet. Lamper, stoler og oppbevaring er veldig bestandig – det kan vare i en evighet, og også bli arvegods.

kiilfargerikestoler

FOTO. Elisabeth de Lange Gjesdal

– Hvor viktig er beliggenheten?

– Den er nok viktigere for byen enn for butikken. Bergen sentrum kan profittere på flere spesialforetninger, mens de som vil ha disse produktene uansett vet hvor de får tak i dem, tror Sperre-Flesland.

kiilballong

FOTO: Elisabeth de Lange Gjesdal

Selv synes hun det er veldig kjekt at det starter opp slike butikker i Bergen.

– Jeg synes det er kjempestas. Jeg liker designklassikerne i kombinasjon med nytenking. De fleste av disse produktene følger med på trendene samtidig som de beholder håndverket. Det er formgivning av ypperste kvalitet, og ikke bare innad i Skandinavia. Dette er anerkjente merker på verdensbasis.

Opptatt av kunst

– Er bergenserne opptatt av design?

– Ja. Fra butikkene på Karl Johan og Gjøvik har vi allerede levert møbler til Bergen og ellers i Hordaland. Vi har som mål å følge dem hjemme, på hytten, på kontoret og også når de er på hotell, sier Kiil.

Planene er store. Han vil invitere kunstnere til å henge kunsten sin på veggene, han vil ha unge designere inn – og kanskje til og med en rockekonsert.

– Vi vil være mer enn bare en møbelbutikk.

kiiltrestol

FOTO: Elisabeth de Lange Gjesdal