Ikke alle drømmer om et stort palass, ikke alle har råd til det heller. Noe av det mest populære på eiendomsmarkedet er faktisk de bittesmå leilighetene på rundt 20 kvadratmeter.

– De bruker å gå rimelig hurtig. Dette er jo små leiligheter som er perfekt for studenter, sier eiendomsmegler Espen Garli hos Garanti Eiendomsmegling.

Han selger nå det som er den minste leiligheten for salg i Bergen. En 18 kvadratmeter stor, eller liten, sak sentralt i Bjørnsons Gate.

litenleil4RETT

MINST I BYN: Denne leiligheten i Bjørnson Gate er Bergens minste leilighet akkurat nå. 18 kvadratmeter stor. FOTO: Garanti eiendomsmegling

Stor interesse

Tidligere har små leiligheter gått langt over prisantydning. Denne leiligheten ligger ute til overkommelige 370.000 kroner, men det er vanskelig å spå hva den vil gå for.

– Det er vanskelig å si, den kan fort gå over prisantydning– men det får vi svar på i morgen, sier Garli.

– I morgen? Er du så sikker på å få solgt den allerede etter første visning?

– Ja, her har det vært stor interesse i forkant, så jeg vil tro at den går.

– Er det på grunn av prisen at disse små leilighetene er så populære?

– Ja, særlig med tanke på hva du får i forhold til å leie. De fleste vil heller eie enn å leie, da får de en fot innenfor, sier han.

Tør ikke spå prisen

Han er ikke den eneste som har en så liten leilighet ute for salg nå. Eie eiendomsmegling har ute en på 19 kvadratmeter i Lien, og også de forventer at den vil gå fort – men heller ikke Stian Bruaas tør å spå hva leiligheten han selger vil kunne gå for.

– Jeg er sluttet med å tippe pris, da kan jeg heller bli profesjonell Lottospiller. Selger er villig til å selge for prisen som er satt, men her er det jo markedet som styrer. Det pleier å være rift om disse leilighetene. Det er ganske artig å skulle selge den ettersom det er så få slike, særlig når standarden er så god, sier eiendomsmegleren.

Mange små leiligheter bærer preg av at de er satt opp som en form for en ekstraleilighet, mener megleren.

– Dette er imidlertid en spennende, liten karamell. Det er ikke mulig å utnytte arealet bedre, her er en utrolig god planløsning.

litenleil2RETT

– Hvem er disse leilighetene for? litenleil3RETT

– Jeg skulle tro det er et ganske stort marked for den vi har ute, for alle dem som ikke har anledning til å kjøpe en leilighet fra 2 millioner kroner og oppover og som ønsker å bo sentrumsnært. Mange vil mene at det er en typisk studentleilighet, men jeg ønsker ikke å ekskludere andre som også kan ha litt vansker med å komme seg inn på boligmarkedet, sier Bruaas.

– Det er ikke ofte vi har slike leiligheter som dette for salg. De gangene det er det er planløsningen ofte preget av at det er et sameie eller et borettslag som har sett en mulighet til å presse inn en sak, og dermed tjene litt penger på det.

De minste leilighetene i landet ligger nå på Østlandet og er på 15 kvadratmeter.

Les også: