agatekunst4

DEBUTERER: Bergenske Richard Johansen (26) åpner torsdag sin første utstilling. FOTO: Elisabeth de Lange Gjesdal

Richard Johansen (26) er en up and coming kunstner. Bergenseren har fått seg 41.000 følgere på Instagram, og det siste året har han drevet og malt på fulltid.

Gatekunst er for lengst blitt ganske vanlig i norske hjem.

– Det er mye mønster og rutiner i hverdagen, denne kunsten gir kanskje litt kontraster. Det er deilig å kunne ta impulser fra gaten inn i hjemmet, da står det i kontrast til resten av rommet. Det er fint å ha det litt dristigere hjemme, sier han.

– Men Jesus på bygninger fant enkelte for dristig?

– Det er mange som tror at det finnes mer mellom himmel og jord enn det vi kan se, og det er lett å glemme at enkelte er veldig religiøse. Da fornærmer man fort de som har idealer i Jesus og andre.

agatekunst3

PROVOSERTE: Jesus med “Miss Universe” over brystet på husveggen provoserte noen såpass at de malte over det om natten. Det fikk ikke engang være på veggen i to dager, kunstner Richard Johansen tar det hele som en kompliment. Nå er det et av kunstverkene som vises frem under hans utstilling. FOTO: Elisabeth de Lange Gjesdal

Kunsten ble malt over

Johansen malte nettopp Jesus iført et bånd med påskriften “Miss Universe” på veggen til lokalet han skal ha utstillingen. Da han var ferdig kom det en forbi og sa:

«Sånt som det der vil få deg knivstukket.»

agatekunstpaveggrett

BLE FJERNET: Dette er slik veggen til lokalet i Skostredet så ut før noen valgte å male over det. FOTO: Privat

– Så lo han og gikk videre. Det er klart, slik kunst kan treffe folk litt – men det er jo også det som er meningen. At man skal ha litt reaksjoner på kunsten, sier 26-åringen.

Kort tid etter var kunstverket malt over.

– Jeg vet ikke hvem det var. Det kan være andre gatekunstnere eller noen med sterkt religiøst syn. Det er tydelig at noen ikke likte det i alle fall, at noen fant det upassende.

– Hvordan reagerte du på det?

– Jeg begynte egentlig bare å le. De hadde vært veldig nøye. Tatt med både maling og rulle, sier han.

Han har ikke skjult navn, og dermed kan det være litt mer risikabelt for ham. Men mest av alt blir han smigret. Han mener det vitner om at han har hatt et poeng, og sier at det ikke er noe hensikt å drive med kunst om det ikke skaper reaksjoner. At det kun blir meningsløst.

agatekunst2rett

POPULÆRT: Bildet til venstre er det han har solgt flest av. Da han la det ut på sosiale medier hadde han fire bestillinger i løpet av en halvtime. Johansen er veldig glad i å lage portrett, og har kunst med både Fridtjof Nansen og Roald Amundsen. FOTO: Elisabeth de Lange Gjesdal

Norske pionerer og historiske begivenheter

I kveld åpner han en utstilling i Skostredet. Han håper han vil få solgt en del i løpet av helgen, men sier at han er mest spent på tilbakemeldingene.

– Jeg liker kritikk, både positiv og negativ. Å høre at noe er kjempebra og fantastisk er veldig kjekt, men det er de kritiske tilbakemeldingene som gjør meg enda mer sulten. Som gjør at jeg vil fortsette, og at jeg vil utvikle meg, sier Johansen.

– Hva kan man forvente av utstillingen?

– Det vil være gatekunst og stensilbilder. Det vil være ulike typer, ulike størrelser og ulike prisklasser.

– Hva har inspirert deg?

– Jeg er litt inspirert av norske pionerer og litt av historiske begivenheter. Ellers er det en del moro, sier han.

agatekunstmanus

MAX MANUS: Richard Johansen er inspirert av norske pionerer og historiske begivenheter. Bildet av Max Manus er priset til 22.000 kroner, og er ganske spesielt. – Det er et autentisk avisutklipp fra 2. verdenskrig, forteller Johansen.

 

Kunstneren har solgt i to år, og mye av dette har vært på bestilling. Han har forbilder som Banksy, Martin Watson, Dolk og bergenske AFK.

– Jeg har brukt Instagram som min portal til nå, og ikke vært så aktivt med å selge ellers. Jeg ønsker uansett ikke å gå inn i en eller annen Zorro-karakter som går og skriver og maler rundt i gatene. Jeg vil gjøre det enkelt, være meg selv.

– Min måte å snakke til folk på

Han har malt så lenge han kan huske, og det startet med å tegne Donald, så ble det superhelter. I puberteten malte han hovedsakelig damer, men da han var lei av det malte han  mer og mer fotorealistisk for å se hvor bra han ville klare det.

– Så fort jeg behersket flere stilarter forsøkte jeg meg på noe mer kontroversielt. Da ble det som nå, stensiler med humoristisk tanke bak eller et budskap.

Til nå har han hovedsakelig laget kunst til folk i bergensområdet, men han har også levert til Nord Norge og Østlandet.

– Det er kommet ut i en del hjem nå, det tar seg veldig opp – og det er utrolig kjekt, sier han.

– Min store kjærlighet å lage bilder og gi folk noe fint å se på. Det er min måte å snakke til folk på, sier han.

Vi tror du også er interessert i dette: