FOTO: Erik Hanøy

FOTO: Erik Hanøy

Det var en helt vanlig lørdag morgen i huset. Minstemann i familien hadde allerede fått besøk av to barn fra nabolaget, og de lekte fint med noen legofigurer. Seksåringen min lurte så på om mamma var våken? Nei, svarte jeg, hun ligger og sover. Han sukket da litt utålmodig, før han fortsatte å leke med de andre. Dette er nemlig ikke noen uvanlig situasjon, mamma sover alltid lenge når vi har fri, og junior vet bedre enn å prøve å vekke henne.

Plutselig kommer det et spørsmål: «Pappa, hvorfor sover alltid mammaer så lenge når det er lørdag?»

Før jeg rakk å svare, skjøt den ene nabogutten kjapt inn en replikk: «Sånn er det med mammaen min også, hun står opp mye senere enn pappa.»

Jeg har tidligere erfart at mine svar på juniors spørsmål har en tendens til å bli gjenfortalt, både til mamma og det som ellers finnes av voksne individer i hans bekjentskapskrets,derfor er det viktig å velge sine ord med omhu. Jeg slet med å finne et svar, og avledet derfor barna ved å foreslå en real trampolineøkt på utsiden av huset.

Da fruen omsider kom seg på beina var det fristende å fortelle henne om guttungens spørsmål, men jeg lot være. Noe har man tross alt lært etter to ekteskap og et samboerskap, jeg visste at det da ville komme en 12 minutters monolog om skjevfordeling av husarbeid, arbeidspress for førskolelærere og en oppramsing av alle mulig feil jeg har begått det siste tiåret.

Likevel så har min nyskjerrighet blitt pirret, hvorfor sover kvinner så lenge på fridager? En studie fra Duke University i USA viser at kvinner trenger 20 minutter mer søvn pr natt enn menn, dessuten blir kvinner sintere og mer fiendtlige enn menn ved søvnunderskudd. Akkurat den siste opplysningen tør jeg ikke kommentere, men man skal ikke se bort ifra at forskerne er inne på noe…

Årsaken til denne forskjellen på kjønnene finnes, ifølge undersøkelsen, i kvinnenes hormonbalanse.

Dette er ikke kun et amerikansk fenomen. Tall fra Hordalandundersøkelsen i 2005, der nesten 9000 personer deltok, viser at kvinner i vårt fylke årlig sover 120 timer mer enn mennene, altså ca 20 minutter pr døgn.

Når jeg vet at min kone i tillegg står opp tidligere enn meg i ukedagene, så er det jo forståelig at hun trenger noen timer ekstra på puten i helgene. Det er høyst fortjent og det gir meg samtidig sjansen til å lage en vidunderlig herlig frokost til henne, som hun kan nyte i ro og fred. Akkurat det opplever hun dessverre ikke så ofte, så der har jeg et gigantisk forbedringspotensiale. Det gjenstår å se om jeg noen gang kommer opp på et slikt nivå, men i mellomtiden så får hun ihvertfall sove ut.

Mer fra Erik Hanøy: