Vi har alle en nabo, og ikke alle er av den gode sorten, dessverre.

oddvarsleifgullstein2rett

Oddvar Skjæveland. FOTO: Leif Gullstein

De aller fleste er heldigvis det, og da kan det jo være greit å vite hva man ikke bør si for å opprettholde det gode naboskapet.

Vi har tatt en prat med arkitekturpsykolog og fagperson innen miljøpsykologi, Oddvar Skjæveland, og sammen har vi laget en liten liste det kan være fint å ha i bakhodet når du snakker med naboen.

Sånn for sikkerhets skyld.

Tipsene kommer i tilfeldig rekkefølge:

1. Du burde forme hekken din på….

Ikke innta en evaluerende holdning, dere kan ha forskjellige perspektiv på ting – og slike kommentarer kan føre til sterkere eiendomsfølelse til hekken. Eier av hekken vil også kunne irritere seg over at naboen legger seg opp i det. Det er ikke nødvendig å legge seg opp i om naboens hekk er fin eller stygg.

2. Garasjen lenger nedi gaten ble jo veldig fin…

Dersom naboen din er i gang med å bygge garasje trenger ikke du å påpeke at enkelte andre har bygget en som er veldig fin. Kommentarer som at «du vil ikke sette opp en funkisgarasje siden du har funkishus» kan bli tatt ille opp dersom garasjen naboen holder på å sette opp er en helt alminnelig og tradisjonell en som han fikk billig på nettet. Evaluerende utsagn blir ofte tatt dårlig imot, folk er veldig sårbar på det. At naboen skal komme og bedømme det du gjør.

3. Det ser litt skjevt ut…

Dersom naboen har satt opp en garasje, bod eller annet – og det viser seg at det er skjevt, så vet han det nok selv. Kanskje ergrer han seg over det også, og er litt pinlig berørt. Det er ikke nødvendig å legge seg opp i det.

4. Nå må de der ungene dine slutte å sparke ballen inn til meg…

Det kan jo hende at foreldrene synes det er greit at barna spiller, og mener at naboen må tåle at den havner i hagen innimellom. Det er ikke sikkert at de med dette utsagnet forstår at naboen er redd for å få knust en rute eller at den er redd for en bestemt blomst i hagen. Et slikt utsagn vil provosere, og mange vil se på det som en lite tolerant nabo.

5. De der ungene hyler jo hele tiden…

Det finnes nabosaker på nettopp lyder fra barn. Tenk en trampoline og alt hylet og rop og begeistring det fører med seg. Det kan jo hende at naboen vil sette seg ut på terrassen og lese avisen uten all den støyen. Noen vil forstå det, men foreldre i dag vil som oftest gå i forsvar når det kommer slike kommentarer. Det er ikke så mye som skal til før det blir konflikt dersom man tar opp ungene til naboen.

Dersom naboforholdet allerede er litt betent/det er en konflikt:

6. Om ikke du klipper den hekken, så…

En bør selvsagt ikke true naboen med å klippe eller forgifte hekken. Å stå å murre med motorsagen i egen hage for å provosere bør du også unngå. Ikke kom med trusler.

Prøv å være høflig og faktaorientert, og endre syn dersom det dukker opp annen og relevant fakta. Tenk deg nøye om før du sier ting,  ikke la det bli spontant og emosjonelt.

Det kan også være lurt å finne den rette anledningen. Vent til naboen går forbi heller enn å ringe på døren, det kan fort oppfattes konfronterende dersom det er en konfliktsituasjon.

7. Ikke bli skriftlig…

Hold kommunikasjonskanalene åpne, ikke begynn å bli skriftlig. Mail og sms fungerer ikke i konfliktsituasjoner, det blir oppfattet annerledes og gjennomanalysert. Det vil veldig ofte bli samlet opp som dokumentasjon på hvor feil den andre tar.

8. Ikke gjør av mottrekk

Ikke alt sies med ord, en god del gjøres med handlinger også. Prøv å unngå fysiske mottrekk, som å overgå naboens store garasje med en diger levegg. Det blir fort en stillingskrig med det ene sjakktrekket etter det andre, og det vil kunne få innflytelse på nabolaget rent fysisk.

Det kan bli verre

Dersom du synes naboskap er litt vanskelig, særlig når det settes opp nye ting som boder og garasjer – så må du belage deg på at det kan bli vanskeligere.

– Før kunne man som kommentere alle deler ved et nybygg hos naboen gjennom at man ble varslet. Etter at de nye byggereglene kom dukker plutselig mindre bygg opp, og det kan være lett for å kommentere det, særlig ettersom du som nabo ikke lenger har rett til å uttale deg. Det gjør kanskje trangen til å uttale seg ennå større, sier Skjæveland.

– Blir det flere nabokonflikter nå med de nye reglene?

– Ja, jeg tror det. Sensitiviteten øker veldig med de nye byggereglene. Man har større spillerom til å gjøre som man vil, og da er sjansen for at naboen begynner å si ting mye større enn før, sier miljøpsykologen.

Han sier at man må huske at det er tett mellom det å være evaluerende og det å være bebreidende – noe som jo fort kan føre til provokasjon. Du er bare naboen, hvorfor legge seg opp i det?

Naboer er naboer fordi de bor nært hverandre, det gir deg ingen rett til å moralisere, mener han, og selv om fysisk nærhet lett kan forveksles med relasjonell nærhet – er det ikke nødvendigvis en sammenheng.

– Du har ikke de samme psykologiske rettighetene som i andre situasjoner. Vær ekstra forsiktig ovenfor naboen, påpeker han.

Normal høflighet og saklighet er en fordel i alle relasjoner, så da er det vel egentlig bare å ta turen ut og hilse pent på naboen.

Du liker nok også disse nabosakene:

Slik smalltalker du med naboen

Nabokrangel over naken mann på sokkel

Når du kommer hjem fra ferie har naboen bygget en fire meter høy garasje ved tomtegrensen