FOTO: Erik Hanøy

FOTO: Erik Hanøy

Dørklokkens velkjente during fylte huset med lydbølger, en hendelse som på ingen måte er uvanlig. Siden jeg er så heldig å bo i et nabolag med mange barn så er det rett som det er noen som skal besøke 6-åringen min. Denne gangen var det imidlertid ikke en lekelysten pjokk som sto utenfor da jeg åpnet, men en fremmed mann på ca 30 år, som var bevæpnet med et avansert videokamera. Jeg må jo innrømme at jeg ble litt paff, men fikk samlet meg såpass at jeg spurte hva jeg kunne hjelpe ham med.

Det viste seg at vi faktisk hadde en avtale, noen uker tidligere hadde jeg nemlig mottatt en mail fra Statens Vegvesen med varsel om husundersøkelse. Jeg hadde bekreftet tidspunktet og deretter glemt hele greien. Det har seg nemlig slik at veien på nedenfor huset mitt skal utvides, noe som vil medføre bruk av diverse sprengstoff. For å unngå at det kommer bøttevis med erstatningskrav i etterkant av arbeidet, så sørger Statens Vegvesen klokelig nok for å sjekke tilstanden i husene før de begynner å sprenge.

Jeg inviterte ham inn og den hyggelige mannen begynte umiddelbart å saumfare underetasjen. Med monoton lavmælt stemme leste han inn i mikrofonen mens videokameraet rullet og gikk. «Baderomsgulvet har sprekkdannelser i membranen, ujevnt høydenivå på fliser under trappen, tredje trinn i trapp til stue har begynt å sige.»

Instinktivt reagerte jeg på det han sa:«Hæ, sprekkdannelser i membranen? Hvor er de da? Ujevne fliser, hva er det du snakker om?»

Det er tydeligvis noe som skjer med oss mennesker når andre påpeker det som vi innerst inne er klar over. Dette burde jo ikke komme som noen bombe på meg, jeg har jo selv beskrevet nøyaktig de samme detaljene for venner som har vært på besøk. Å få høre det fra denne fremmede fagmannen ble likevel en følelsesladet opplevelse. Han sto jo faktisk inne i mitt eget hus og kritiserte hjemmet mitt! Nå vet jeg at jeg høres urimelig ut, han gjorde bare jobben sin, men det er ikke til å komme fra at jeg satt litt månebedotten igjen etter at han hadde gått. Huset mitt, som jeg er så glad i og så stolt av, det inneholder altså både sprekkdannelser, ujevne fliser og trappetrinn som har begynt å sige.

Så hva gjør jeg nå? Hvordan skal jeg komme meg ovenpå igjen? Tja, det blir vel å gjøre det samme som jeg alltid gjør når det dukker opp noe som må repareres i huset. Venter jeg lenge nok, så glemmer jeg at problemet eksisterer. Det er nok ikke en optimal løsning, men så definitivt den mest behagelige 🙂

Mer fra Erik Hanøy:

Vi tror du også vil like disse sakene: