Tidlig i sommer kåret Osloby Oslos styggeste stedsnavn. Øverst tronet Dritarholet og Dritaholberget, og på plassene bak finner man Dritrenna og Slime.

  • Stem på hva som er det verste steds- og gatenavnet i Norge i bunnen av saken!

Man kunne velge mellom Slime, Rottungrumpa, Idioten, Lorttjern, Helvete, Lurhølet, Dritarholet og Dritrenna. Siden er det dukket opp flere tilsvarende forslag, og det har i ettertid vært diskutert om kanskje Bestemorhølet i Østmarka burde vært høyere oppe på listen.

Vi i Bonansa-redaksjonen tenkte vi skulle forsøke en lignende måling her i Bergens-området, og fikk selvsagt hjelp av lokalhistoriker Jo Gjerstad til å finne navn som ikke er av de heldigste.

– Vi ligger på et høyere nivå enn i Oslo

– Vi har egentlig ikke noen slike navn med drit og dritt. Ikke som jeg kommer på. Der må jeg nok skuffe dere, sier Gjerstad.

Han har jobbet med navn og historie i et langt liv, og forteller at det er mye rart blant bergenske gatenavn – men at han ikke kommer på noen navn i Bergens-området i den kategorien.

– Såvidt jeg vet har vi kun mer skikkelige navn, sier han.

Gjerstad forteller om en elv/flombekk som renner fra Tippetue og ned i Skuteviken. Den ble tidligere kalt Skittelven, men det var aldri et offisielt navn. Navnet fikk den fordi de som drev slakterbodene i Skuteviken kastet slakteravfall i elven slik at den ble blodig og guffen. Skitten.

Så er det Helvedesvannet på Lønborg, men det er liksom det han kommer på – og vår plan om å kåre Bergens styggeste stedsnavn må utgå.

– Vi har ingenting så ille som Bestemorhølet. Det navnet har jo faktisk dobbel betydning også, flirer han.

GODKJENT: Stedsnavnet Bestemorhølet er altså godkjent av Statens kartverk.

GODKJENT: Stedsnavnet Bestemorhølet er altså godkjent av Statens kartverk.

I forrige uke skrev Bonansa om Keiserstien på Laksevåg, et navn som ikke kommer i nærheten engang. Vi må rett og slett legge oss langflate, vi har ikke sjanse mot Oslo-området. Vi er knust i senk hva angår stygge stedsnavn, eller som Gjerstad sier det;

– Vi ligger på et litt høyere nivå enn de der borte i Oslo.

Alt er så vakkert i Bergen

Vi bestemmer oss derfor for å ringe eksperten i Osloby sin artikkel, Tom Schmidt, navneforsker ved institutt for lingvistiske og nordiske studier.

– Nei, dere har vel bare sånt som Danmarks plass, Florida og Paradis, dere – så vakkert, ler Schmidt når vi forteller at vi ikke er i nærheten av å finne like ille navn som det er på Østlandet.

Navneforskeren kan også fortelle om en liten holme som heter Jentedusken, for ikke å snakke om Kjerringræva. Sistnevnte har de i Både Finnmark og Buskerud også, og lurer du på hvordan værforholdene er der akkurat nå er det bare til å sjekke yr.no. For stedene finnes faktisk på ordentlig.

Schmidt kan også fortelle om en liten bekk vest for Stranda som kalles Hundsfitta, men sier at dette er et navn få våger å bruke.

– Ofte har disse navnene en betydning, i dette tilfellet handler det om at det renner støtt, sier han, og vi kan gjøre oppmerksom på at vi ikke anbefaler noen å google navnet i alle fall.

Mye er borte

Og det er flere navn som er forsvunnet med tiden.

– I Østfold er det tre steder ved Gamma som ble kalt Snaufitta. Det er soldater som tegnet kart på 1700-tallet som skrev dette inn. Snau betyr uten hår, navnet ble altså gitt fordi det handlet om en eng uten gress. Og soldatene hadde sikkert litt skitten fantasi, sier Schmidt, og forteller at det finnes mange lignende navn rundt militærleirer.

– Men ingen av disse finner du på kart i dag, vi er jo altfor sarte.

Ifølge navneforskeren er mange av de mindre pene navnene på blant annet husmannsplasser et godt eksempel på at det ikke var dem som bodde der selv som ga plassen navnet.

  • Er det noe vi har oversett? Finnes det tilsvarende navn i Hordaland? Hva med ellers i landet? Bruk gjerne kommentarfeltet til å fortelle oss om det!

Her kan du avgi din stemme:

Hva er verst av disse steds- og gatenavnene i Norge?

Se resultater

Loading ... Loading ...

Vi tror du også vil like disse sakene: